Werkzaamheden

InnovA58: voorbereidende werkzaamheden nieuwe proeftuinen gestart

Gepubliceerd op: 26 februari 2024, 10.47 uur - Laatste update: 27 februari 2024, 11.51 uur

De voorbereiding van 2 nieuwe proeftuinen is gestart. Komende jaren verrijzen nabij de Innovatiestrook aan de A58 in Oirschot een symbiotisch Innovatiepaviljoen en de Verzorgingsplaats 2.0.

In dit paviljoen werkt Rijkswaterstaat samen met regionale partners verder aan de innovaties die nodig zijn om de transities op het gebied van energie, klimaat en circulariteit gestalte te geven. Het paviljoen zelf zit vol duurzame innovatieve ‘snufjes’ en gaat op termijn ook ecosysteemdiensten leveren aan de natuur.

Om deze 2 deelprojecten van het project InnovA58 mogelijk te maken, verdwijnt deze week een aantal bomen; in totaal gaat het om zo’n 250 kleine tot middelgrote exemplaren. InnovA58 gaat de komende 2 jaar ook aan de slag met de herplant van in totaal zo’n 2000 bomen in het buitengebied van de gemeente Oirschot.

Symbiotisch Innovatiepaviljoen

Vanaf maart wordt naast de Innovatiestrook Kloosters gebouwd aan een symbiotisch paviljoen van zo’n 160 m2. Het paviljoen wordt gebouwd en gerund door een groep regionale ondernemers die zich ten doel stelt om het gedachtengoed van symbiotisch bouwen, het samenwerken met én leren van de natuur, verder uit te werken.

Bouwbedrijf Van Kasteren bouwt het paviljoen, waarbij zij zoveel mogelijk gebruik maakt van (reeds gebruikte) materialen uit de lokale omgeving.

Verzorgingsplaats 2.0

Dit jaar breidt Rijkswaterstaat ook het aantal parkeerplaatsen voor vrachtwagens en personen-auto’s uit op Verzorgingsplaats Kloosters. De ombouw die hiervoor nodig is, biedt de mogelijkheid om de verzorgingsplaats duurzaam aan te leggen.

In de opdracht zijn verschillende innovaties opgenomen op het gebied van circulariteit en klimaatadaptatie. De werkzaamheden starten rond de zomer van 2024 en de werkzaamheden worden uitgevoerd door Boskalis Nederland en Aannemingsbedrijf Van der Zanden Moergestel.

Project InnovA58

Beide nieuwe proeftuinen maken onderdeel uit van de innovatieopgave van het project InnovA58 van Rijkswaterstaat. Het project is uniek in Europa, omdat duurzame innovaties ‘buiten’ getest worden, onder alle weersomstandigheden en met dagelijks verkeer dat gebruik maakt van de A58.

InnovA58 omvat in totaal 4 proeftuinen waar Rijkswaterstaat duurzame innovaties voor de bouw en infra en een duurzame leefomgeving test: Innovatiestrook Kloosters, het Innovatiepaviljoen, Verzorgingsplaats 2.0 en Waterberging.

InnovA58 werkt ook nauw samen met een ander Rijkswaterstaat-project dat op een steenworp afstand ligt: de historische boerderij Zwanenburg waar biobased gewassen als proef worden geteeld en waarmee duurzame producten kunnen worden gemaakt voor de grond-, weg- en waterbouw-sector.

Meer informatie InnovA58

Voor meer informatie kijkt u op de website van InnovA58.