Nieuwsbericht

Herbouw Systeem Planning en Informatie Nederland (SPIN) volgende fase in

Gepubliceerd op: 24 januari 2024, 16.35 uur

De ontwikkeling van het nieuwe Systeem Planning en Informatie Nederland (SPIN) is een nieuwe fase in gegaan. Mijlpaal 1 is opgeleverd.

De ontwikkeling van SPIN is ingedeeld in 3 mijlpalen. De basis functionaliteit (mijlpaal 1), werk en slots aanmaken met behulp van de basisfunctionaliteiten van de kaartservice (mijlpaal 2) en het intekenen van maatregelen, uitvoeren van conflictcontrole en het mogelijk maken van publiekscommunicatie (mijlpaal 3). Alle 3 de mijlpalen tezamen vormen de nieuwe SPIN-applicatie.

Mijlpaal 1 bevat de basis functionaliteit voor SPIN Herbouw:

  • aanmelden op de SPIN-applicatie;
  • gebruikersbeheer en autorisatie;
  • onderhouden stamtabellen;
  • contract (aanmaken, wijzigingen);
  • tooltips en notificatie;
  • schermen in Rijkswaterstaat huisstijl.

Functionele acceptatietest

Na de oplevering volgt de functionele acceptatietest. In deze test wordt er getest of de leverancier bepaalde functionaliteit van de applicatie volgens afspraak heeft opgeleverd. Functioneel beheerder Martijn van der Hoek gaat deze test uitvoeren.

Van der Hoek: ‘Ik heb tijdens de ontwikkeling al mee kunnen kijken, en wat ik heb gezien maakt mij positief gestemd over de uitkomsten.’ Van der Hoe heeft een lijst van 40 onderdelen die hij gaat testen. Mochten er nog aanpassingen nodig zijn, dan wordt dit opgepakt met de leverancier.

Gebruikersacceptatietest

Daarna wordt de volgende stap gezet, de gebruikersacceptatietest. Hierin wordt er getest of de gebruiker op een goede manier met de applicatie kan werken.

Proces

Programmamanager Patrick van Raat ziet de oplevering van mijlpaal 1 ook als een test van het proces. ‘We hebben het proces van oplevering naar testen opgeschreven in een draaiboek. Is dit draaiboek compleet, hebben we de stappen goed ingericht en waar is ruimte voor verbetering? Dat kunnen we meenemen naar de opleveringen van mijlpaal 2 en 3.’

Verder is hij ook enthousiast over de voortgang: ‘Als het stuk contracten werkt, zullen de contracten uit het huidige SPIN worden overgezet. Een eerste stap naar een werkend herbouwd SPIN.’