Nieuwsbericht

Bonaire International Airport en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat investeren in baanverlichting

Gepubliceerd op: 16 januari 2024, 10.45 uur - Laatste update: 16 januari 2024, 10.47 uur

Bonaire International Airport N.V. (BIA) vernieuwt, samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) in 2024 de zogenaamde Airfield Ground Lighting (AGL) installatie van Flamingo Airport. Dit is nodig om aan de eisen van de International Civil Aviation Organization voor burgerluchtvaart te blijven voldoen.

Op het vliegveld van Bonaire starten en landen dagelijks tientallen vluchten van en naar Nederland, de Verenigde Staten, Canada en een aantal Caribische bestemmingen zoals natuurlijk Curaçao en Aruba. Met ruim 436.000 passagiers in 2023 is Flamingo Airport de 4e luchthaven van Nederland. De luchthaven opereert onder toezicht van de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

AGL-installatie

De AGL-installatie is een belangrijk element om veilige luchtvaart te garanderen. De huidige installatie bereikt binnenkort het einde van haar levensduur. Het ministerie van IenW, Rijkswaterstaat en BIA hebben daarom eerder afspraken gemaakt over de financiering, de uitvoering en het projectmanagement. SPIE Nederland, een internationale leverancier van complexe technische systemen, gaan de werkzaamheden uitvoeren.

De AGL-installatie bestaat uit baanverlichting, aanvliegverlichting, kabels, putten, (nood)stroomvoorziening en besturingssystemen. In totaal worden enkele honderden duurzame LED-lampen en armaturen geplaatst, worden tientallen putten en bijna 100 km aan kabel aangelegd.

Werkzaamheden ‘s nachts

Naar verwachting zal de vervanging van de AGL-installatie in de eerste helft van 2024 starten. De werkzaamheden vinden vooral ‘s nachts plaats, zodat de luchthaven open kan blijven. Het nieuwe systeem wordt naast het bestaande systeem opgebouwd en pas bij voltooiing wordt overgeschakeld naar het nieuwe systeem.