Nieuwsbericht

Start kapwerkzaamheden langs Julianakanaal

Gepubliceerd op: 15 december 2023, 10.42 uur - Laatste update: 25 april 2024, 17.00 uur

De populieren langs het Julianakanaal in Geulle tussen de Brugweg en Broekhoven zijn oud en gaan dood. Ze laten daardoor steeds meer takken vallen. Dit is gevaarlijk en geeft overlast. In opdracht van Rijkswaterstaat gaat idverde deze bomen kappen. 

De kapwerkzaamheden starten op maandag 18 december 2023. Het gaat in totaal om 79 bomen. Afhankelijk van de (weers)omstandigheden duren de werkzaamheden tussen de 2 en 3 weken. Voor de veiligheid sluiten we het pad langs het kanaal af. Naast het kappen van de bomen schonen we ook de zandbeek en de daarin gelegen duikers (buizen) op, zodat het watersysteem weer goed kan functioneren.

Beschermde diersoorten

In het gebied leven vuursalamanders en hazelwormen. Zij hebben behoefte aan een specifiek soort leefomgeving. Daarom voert idverde alle werkzaamheden uit volgens een streng ecologische werkwijze. Zo gebeurt de bomenkap vanaf de naastgelegen weilanden zodat er geen materieel in het leefgebied van de beschermde dieren komt te staan.

De onder-begroeiing blijft bewaard en ze voeren geen grondwerkzaamheden uit. Van het snoeihout worden takkenrillen gemaakt zodat de dieren zich hierin kunnen verschuilen. Zo blijft hun leefgebied behouden. De werkzaamheden worden begeleid door een ecoloog.

Onderhoud Zuid-Nederland

Rijkswaterstaat werkt continu aan toegankelijke waterwegen, waterkwaliteit, veiligheid en ecologische waarden rond het water. Daarvoor zorgen we samen met anderen voor beheer en onderhoud van de vaarwegen in Zuid-Nederland. Hetzelfde geldt voor aanleg, onderhoud en inrichting van waterwerken, oevers en uiterwaarden. We houden hierbij steeds rekening met de vele eisen, wensen en belangen. Toch kunnen we hinder en storingen niet altijd te voorkomen.

Natuurlijk beperken we die hinder zoveel als mogelijk en communiceren we er tijdig over.