Nieuwsbericht

Groot Variabel Onderhoud Beneluxtunnel, A13 en knooppunt Ridderkerk gegund aan Heijmans

Gepubliceerd op: 20 december 2023, 09.14 uur

Rijkswaterstaat heeft het Groot Variabel Onderhoud aan de Beneluxtunnel (4 buizen), de snelweg A13 en het knooppunt Ridderkerk aan bouwbedrijf Heijmans gegund.

Daarnaast zal bouwbedrijf Heijmans ook de snelweg A15 vanaf Rotterdam aansluiting IJsselmonde (20) tot en met knooppunt Ridderkerk-Zuid in beide richtingen aanpakken. Voor dit project is de zogeheten koploperaanpak toegepast. Hierbij worden bedrijven uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk uit te voeren.

Voorbereidingen Beneluxtunnel

De voorbereidende werkzaamheden voor het Groot Variabel Onderhoud starten begin 2024. Vanaf het voorjaar wordt het asfalt vervangen, worden de bermen verlaagd en worden op diverse locaties vangrails vervangen of hersteld. Daarnaast worden voegovergangen vervangen en reparatiewerkzaamheden aan viaducten en bruggen uitgevoerd. De werkzaamheden moeten volgens planning eind 2024 zijn afgerond.

Aanbesteding Groot Variabel Onderhoud Beneluxtunnel, A13 en knooppunt Ridderkerk

De A13 is een belangrijke verkeersader. De hinderaanpak is daarom een belangrijk onderwerp geweest in de aanbesteding bij het bepalen van de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Ook werden de aannemers uitgedaagd om duurzame asfaltmengsels aan te dragen voor de werkzaamheden. Bouwbedrijf Heijmans is hierbij als winnaar uit de bus gekomen. De opdracht heeft een waarde van zo’n 20,5 miljoen euro.

Duurzaam circulair asfalt

Bas Versteegen, tendermanager bij bouwbedrijf Heijmans, over de samenwerking: ‘We zien ernaar uit om in 2024 ook in West-Nederland Zuid een variabel onderhoudscontract te gaan uitvoeren. We zijn er trots op om als Heijmans met dit project en het project A2/A12 rondom Utrecht in 2024 op 2 van de 3 koploperprojecten duurzaam circulair asfalt te mogen aanbrengen.’

Silvia van Waardenburg, projectmanager Rijkswaterstaat:

Silvia van Waardenburg is projectmanager bij Rijkswaterstaat: ‘Samen sterk in duurzaamheid: met bouwbedrijf Heijmans als opdrachtnemer hebben wij vertrouwen in de koploperaanpak duurzame wegverharding. Onze uitdagingen zijn groot, maar met vertrouwen en toewijding zorgen we samen voor een veilige en bereikbare toekomst.’

Koploperaanpak duurzame wegverharding

Als grootste wegbeheerder van Nederland neemt Rijkswaterstaat haar verantwoordelijkheid bij het behalen van de klimaatdoelen. We stappen daarom over op duurzame wegverharding, met de hoge kwaliteitsstandaard die we in Nederland gewend zijn. Onderweg naar klimaatneutraal en circulair werken, legt Rijkswaterstaat bij aanbestedingen de duurzaamheidslat voor asfalt steeds hoger.

De koploperaanpak moet investeringen in duurzame wegverhardingen voor bedrijven lonend maken. Daarom zorgen we dat tot 2030 ieder jaar in meerdere projecten, de duurzaamste alternatieven de ruimte krijgen. Zo verdienen duurzame koplopers hun innovatie terug en leveren zij samen met ons een bijdrage aan de transitie naar een duurzame infrasector.