Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat helpt bij wegpompen Frans regenwater

Gepubliceerd op: 21 november 2023, 14.07 uur - Laatste update: 22 november 2023, 13.10 uur

In Noord-Frankrijk staan huizen en straten blank, vanwege de extreme hoeveelheid regenwater die daar valt. Het land heeft een verzoek voor noodhulp bij de EU neergelegd. Vanuit Nederland is een expertteam met 4 noodpompen erheen gegaan.

Met 3 vrachtwagens zijn de 4 noodpompen én een kraan vervoerd naar de Franse stad Duinkerke. Daar wordt nu zo’n 15 tot 20 m3 water per minuut weggepompt, dat is zo’n 900 tot 1200 m3 per uur. Met onze pompsystemen wordt dat opgevoerd tot 5000 m3 water per uur.

‘Het probleem is’, vertelt een van onze experts aan de media, ‘dat de afvoerkanalen door veel omliggende gebieden lopen.’ ‘Daardoor worden veel dorpen getroffen. Wat hier normaal in 6 maanden aan regen valt, is nu in 1 maand gevallen. Daar kunnen mensen nauwelijks op voorbereid zijn. Het is simpelweg de kracht van de natuur.’

Wateroverlast

In Nederland, maar ook in België en Frankrijk, is de afgelopen weken veel regen gevallen. Dit zorgt op sommige plekken voor wateroverlast. In Nederland hebben de waterschappen en Rijkswaterstaat de situatie onder controle. Waar nodig zijn extra maatregelen genomen met noodpompen en extra afvoer van water.

Patricia Zorko, waarnemend Directeur-Generaal Rijkswaterstaat, heeft besloten dat deze pompen naar Frankrijk kunnen worden vervoerd. ‘Als Rijkswaterstaat hebben we al 225 jaar ervaring met het afvoeren van water. De situatie in Frankrijk is urgent, dus ons team van experts is blij om te kunnen bijspringen. Met deze pompen kunnen we hopelijk ervoor zorgen dat op een aantal plekken de gevolgen van het noodweer beperkt blijven.’

Waterstanden en afvoeren

Rijkswaterstaat en de waterschappen hebben voldoende materieel om het water in eigen land snel af te voeren en ook nog andere landen te helpen. Nederland heeft in totaal 20 noodpompen, waarvan er 10 5 miljoen liter per uur kunnen verwerken en 10 3 miljoen liter per uur.