In beeld

Fotoverslag deurwissel Zuidersluis IJmuiden

Gepubliceerd op: 13 november 2023, 15.51 uur - Laatste update: 22 november 2023, 08.31 uur

Deze week is er succesvol onderhoud uitgevoerd aan de Zuidersluis in IJmuiden. Zo zijn de deuren van de sluis gewisseld. Ook werden er betonreparaties uitgevoerd in de sluis. De werkzaamheden leverden mooie foto’s op. Hieronder een terugblik.

Gedurende deze week zijn zowel de buitendeuren (zeezijde) als de binnendeuren (kanaalzijde) uitgehesen. Voor het uitvoeren van dit werk aan Zuidersluis IJmuiden, onderdeel van Sluizencomplex IJmuiden, is groot materieel ingezet, zoals een grote drijvende bok met een hijskraan. Duikers hebben inspecties en herstelwerkzaamheden gedaan onder water. Ook werden er betonreparaties uitgevoerd.

Wist je dat?

1 deur weegt in het buitenhoofd 106 ton en in het binnenhoofd 88 ton (de binnenhoofddeuren zijn wat lager). Zo’n 5 à 6% van dit gewicht is vuil dat aan de deur is gekoekt. De komende maanden worden de deuren schoongemaakt en onderhouden op de deurenbergplaats. Daar blijven ze dan ook liggen als reservedeuren.

Verder is het betonherstel uitgevoerd met een bekisting (een soort mal) om de schade heen. Dat beton moet nu uitharden. Volgende week wordt deze bekisting verwijderd en kan de sluis weer open.