Nieuwsbericht

UPDATE 28-09-2023 Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C: ook in oktober noodbediening op vrijdagen en zondagen

Gepubliceerd op: 14 september 2023, 17.51 uur - Laatste update: 28 september 2023, 17.01 uur

Wegens een storing aan de Buitenhuizerbrug wordt de brug sinds enige tijd niet bediend. Vanaf vrijdag 15 september 2023 vinden er geplande noodbedieningen plaats om vaarweggebruikers door te kunnen laten. De storing is helaas nog niet opgelost. Ook in de maand oktober vindt daarom vooralsnog alleen noodbediening plaats (tot en met 29 oktober). Door deze bedieningen is er hinder voor het wegverkeer, met name op de N202.

Noodbedientijden Buitenhuizerbrug

De noodbedieningen vinden plaats:

  • vrijdagen om 14.15 uur (mogelijke hinder wegverkeer (N202) tot 15.15 uur)
  • zondagen om 09.10 uur (mogelijke hinder wegverkeer (N202) tot 10.10 uur)

Bedientijden van Brug A9 Spaarndam over Zijkanaal C

De openingstijden van Brug A9 Spaarndam over Zijkanaal C worden afgestemd op deze noodbediening:

  • vrijdagen 14.00 uur (beide richtingen) en 14.45 uur (alleen in zuidelijke richting)
  • zondagen 08.50 uur (beide richtingen) en 10.20 uur (alleen in zuidelijke richting)

Noodbediening Buitenhuizerbrug

In de normale situatie wordt de Buitenhuizerbrug op afstand vanuit de bediencentrale bediend. Wegens de storing was dat niet meer mogelijk. Daarom wordt de noodbediening ingezet.

Dit houdt in dat de brug wordt bediend in aanwezigheid van een brugbedienaar, monteurs en verkeersregelaars. Hiermee willen we vaarweggebruikers de gelegenheid geven terug te keren naar hun thuishaven.

Hinder voor wegverkeer

De noodbediening duurt mogelijk langer dan een normale bediening. Weggebruikers moeten daarom rekening houden met wachttijden van maximaal een uur. Op de route is bebording geplaatst om weggebruikers hierover te informeren.

Het bedienschema is in overleg met omgevingspartijen (OV hulpdiensten) tot stand gekomen. Op vrijdag starten we om 14.15 uur nadat de beide bussen vanuit Amsterdam (14.10 uur) en IJmuiden (14.08 uur) zijn gepasseerd. Op zondag starten we om 09.10 uur nadat de beide bussen vanuit Amsterdam (09.00 uur) en IJmuiden (09.06 uur) zijn gepasseerd.

Lange termijn

Momenteel wordt nog steeds druk gezocht naar een oplossing van de storing. Komende periode vindt een aantal testen plaats waarbij de Buitenhuizerbrug geopend zal worden. Dit doen we om verder onderzoek te doen naar de oorzaak van de storing en om vervangende onderdelen te kunnen testen.

Rijkswaterstaat onderzoekt de mogelijkheden voor (nood)bediening na 29 oktober en een oplossing voor de lange termijn. Rijkswaterstaat geeft medio oktober een nieuwe update van de voortgang in de situatie.