Nieuwsbericht

Stiller asfalt op de A10 Noord

Gepubliceerd op: 2 maart 2023, 16.03 uur - Laatste update: 6 juni 2023, 12.22 uur

Rijkswaterstaat gaat de A10 Noord in beide richtingen voorzien van een extra laag stiller asfalt. Hierdoor vermindert het verkeersgeluid van de snelweg, waardoor omwonenden minder geluidoverlast zullen ervaren. Naar verwachting wordt het stillere asfalt nog voor de zomervakantie in regio Noord aangebracht.

Tegelijkertijd kijken we of het vervangen van de geluidschermen versneld kan worden naar half 2024.

Het aanbrengen van een toplaag stiller asfalt komt wat betreft geluideffect in combinatie met uitvoerbaarheid (snelle realisatie, kosten, doorstroming) als beste naar voren. Ook komt er extra onderzoek naar het aanbrengen van gevelisolatie voor enkele woningen. Betrokken bewoners infomeren we hier persoonlijk over. Het officiƫle besluit over de ontheffing wordt binnenkort gepubliceerd in de Staatscourant en de lokale media.

Ontheffing geluidschermen langs de A10 Noord

We hebben van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat een tijdelijke ontheffing gekregen voor de plaatsing van geluidschermen langs de A10 Noord. Deze ontheffing hebben we aangevraagd, omdat de verlaging van de schermen niet meer voldoet aan de geluidnormen die gelden op basis van de Wet milieubeheer.

Aan het verlenen van deze ontheffing heeft de staatssecretaris een voorwaarde verbonden. Rijkswaterstaat moet ervoor zorgen dat omwonenden minder overlast van de snelweg ervaren dan nu het geval is, totdat de schermen vervangen zijn. Eerder hebben we ook zelf laten weten maatregelen te willen nemen die uit het geluidonderzoek naar voren kwamen.

Onderzoek geluidschermen A10 Noord

We onderzoeken daarnaast of het vervangen van de geluidschermen versneld kan worden van half 2025 naar half 2024. Recent is uit onderzoek gebleken dat de fundering van de geluidschermen herbruikbaar is, wat de uitvoering aanzienlijk eenvoudiger maakt.

Ook kunnen we mogelijk gebruik maken van een verkorte aanbestedingsprocedure. Meer duidelijkheid verwachten we gaandeweg de voorbereiding en uitvoering. Hierover houden we contact met de bewoners en overige betrokkenen.

De overige maatregelen, die in het geluidonderzoek zijn doorgerekend, nemen we niet. Het aanbrengen van stiller asfalt moet voldoende geluidreductie opleveren. Qua fijnstof blijkt uit eerdere berekeningen dat het effect van de lagere geluidschermen op de lokale luchtkwaliteit minimaal is. Op alle rekenpunten wordt al ruim voldaan aan de wettelijke normen.

Ook het verlagen van de maximumsnelheid hebben we onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat deze niet voldoende geluidreductie geeft om de problemen op te lossen.

Informatieavond over ontheffing en vervanging van de schermen

Op woensdag 22 maart 2023 organiseren we een informatiebijeenkomst voor bewoners over de verkregen ontheffing en de vervanging van de schermen. Bewoners worden hier per brief binnenkort voor uitgenodigd. Hierbij is alle ruimte voor bewoners om in gesprek te gaan over het besluit. Ook licht de architect het definitief ontwerp van de nieuwe schermen toe, op basis van de resultaten van uw inbreng op het voorlopig ontwerp.

Informatie over de geluidschermen langs de A10 Noord kunt u vinden op de projectpagina A10 Noord: vervanging geluidschermen.