Werkzaamheden

A10 Zuid: bediening Schinkelbrug verplaatst

Gepubliceerd op: 7 februari 2023, 14.00 uur - Laatste update: 28 februari 2023, 09.52 uur

Ter voorbereiding op de sloop van de 2 bedientorens van de Schinkelbrug, is de bediening van de brug verplaatst naar een tijdelijke bedienkeet naast de Nieuwe Meersluis. De bediening is in handen van Waternet en vindt vanaf nu plaats op afstand, via camera’s.

De verhuizing was noodzakelijk vanwege de verbreding van de snelweg A10 Zuid de komende jaren. Om de uitbreiding mogelijk te maken, verdwijnen de 2 bedieningstorens. De werkzaamheden maken deel uit van de reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer.

Geen overlast scheepvaart op de Schinkel

Ondanks de complexiteit van de werkzaamheden is technisch dienstverlener EQUANS erin geslaagd de werkzaamheden rond het verplaatsen van de bediening 3 maanden eerder af te ronden dan gepland.

De Schinkelbrug, die bestaat uit 5 bruggen (2 bruggen in de A10,2 spoorbruggen en 1 brug voor de metro), is tijdens de verplaatsing van de bediening blijven functioneren zonder overlast voor het scheepvaartverkeer op de Schinkel.

Dat was noodzakelijk omdat de Schinkelbrug onderdeel uit maakt van de Staande Mastroute. Deze doorgaande vaarweg voor de beroepsvaart en zeilschepen loopt van Zeeland via het IJsselmeer naar de Eems in de provincie Groningen.

Ruimte voor verbreding Schinkelbrug

De weg is nu vrijgemaakt voor TriAX, de bouwcombinatie die de verbreding van de A10 Zuid tussen knooppunt de Nieuwe Meer en afslag S108 gaat uitvoeren, als onderdeel van Zuidasdok. De komende jaren zullen de 2 bedientorens worden afgebroken.

Zo onstaat er ruimte voor verbreding van de Schinkelbrug van 5 naar 8 beweegbare bruggen. Nadat de A10 Zuid is verbreed, krijgt de automobilist al in het knooppunt De Nieuwe Meer de keuze uit rijstroken voor bestemmingsverkeer en voor doorgaand verkeer.

De komende jaren wordt de Schinkelbrug nog bediend vanuit de keet. Daarna verhuist de bediening op afstand naar de eerste verdieping van het Nieuwe Meersluisgebouw.

Meer informatie werkzaamheden Schinkelbrug

Lees meer over de verhuizing door de ogen van bedienaren van Waternet op de website van Zuidasdok.