Werkzaamheden

Werk aan Schinkelbrug in treinvrije tweeweekse

Gepubliceerd op: 4 november 2022, 14.30 uur - Laatste update: 28 februari 2023, 09.54 uur

Tussen 13 en 26 november 2022 werkt ProRail aan het spoor. Station Amsterdam Zuid is 2 weken lang niet bereikbaar per trein. Zuidasdok maakt gebruik van de treinvrije periode om onder andere de bediening van de Schinkelbrug te verplaatsen. Zuidasdok is een project van Rijkswaterstaat, ProRail en gemeente Amsterdam om de bereikbaarheid van de Zuidas en het noordelijke deel van de Randstad te verbeteren.

Voorbereiding vernieuwing knooppunt De Nieuwe Meer

We verplaatsen de bediening van de Schinkelbrug in voorbereiding op de vernieuwing van knooppunt De Nieuwe Meer. Met de verbreding van de snelweg A10 Zuid breiden we de komende jaren het aantal bruggen over de Schinkel uit.

Om ruimte te maken, moeten in de toekomst de 2 bedieningstorens wijken. Eerst verplaatst aannemer EQUANS de bediening vanuit de bedientorens naar een tijdelijke bedienkeet. Deze bedienkeet staat naast het bediengebouw Nieuwe Meersluis aan het Jaagpad. Omdat de bedienaars vanuit deze bedienkeet geen vrij zicht hebben op de Schinkelbrug, moeten camera’s bij alle 5 bruggen worden geplaatst. In de treinvrije periode plaatsen we camera’s bij de 2 spoorbruggen van ProRail.

Complexe klus

We maken de camera’s vast op masten. ‘Voor de 2 A10-bruggen geldt dat het plaatsen van de masten redelijke simpel is’, vertelt Joop van der Velden, technisch manager bij Zuidasdok.

‘Maar bij de spoorbruggen en de metrobrug is er bijna geen ruimte. Daarom moeten we stalen bordessen aan de bruggen hangen met een leuning eromheen, waar de masten daarna op komen te staan. Een complexe klus die je echt ’s nachts of in een treinvrije periode moet uitvoeren.’ Van eind november tot halverwege december volgt het plaatsen van de camera’s bij de metrobrug en de 2 A10-bruggen. Dit werk voeren we ’s nachts uit.

Oprit S108 afgesloten nacht 17 op 18 november 2022

We vervangen in dezelfde periode een kapot geluidsscherm langs de A10 ter hoogte van de Schinkelbrug. Om die reden sluiten we oprit S108 af van donderdag 17 november 23.00 tot vrijdag 18 november 5.00 uur. We verwijderen het scherm om deze daarna te kunnen repareren. Begin december plaatsen we het scherm weer terug. Het verwijderen van het geluidscherm kan zorgen voor geluidshinder.

Vernieuwing station Amsterdam Zuid

Zuidasdok maakt verder gebruik van de treinvrije periode door tussen 19 en 24 november te werken aan de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Ter hoogte van de nieuwe Brittenpassage verwijderen we de 2 treinperrons. Dit doen we om funderingspalen te boren voor de toekomstige (rol)trappen naar de perrons.

Daarna bouwen we de perrons weer terug. Op het werkterrein aan de oostzijde van de Beethovenstraat halen we tijdelijk een deel van het treinspoor uit elkaar. Hierdoor kunnen we een aantal bestaande funderingspalen met wapening en beton volstorten.

Geen treinen station Amsterdam Zuid van 13 tot en met 26 november 2022

Van 13 november tot en met 26 november 2022 rijden er geen treinen van en naar station Amsterdam Zuid. Het station blijft goed bereikbaar per metro, bus en tram. Station Amsterdam RAI blijft wel bereikbaar per trein.

ProRail gaat bij het spoor tussen de Amstelveenseweg en Parnassusweg wissels verplaatsen en vervangen, kabels en leidingen verleggen en seinen verplaatsen. Dit is nodig om uiteindelijk meer treinen te laten rijden tussen Schiphol Airport en Amsterdam Centraal. Voor een reisadvies tussen 13 en 26 november kunt u het beste de NS-app gebruiken.