Interview

Het precisiewerk van de Montfoortbrug

Gepubliceerd op: 3 november 2022, 16.10 uur - Laatste update: 7 november 2022, 12.24 uur

Op zaterdag 22 oktober 2022 hebben we de brug in Montfoort van z’n plaats gehesen. Een klus die maandenlang heel goed is voorbereid. Dankzij een gedetailleerd draaiboek en uitgebreide veiligheidsmaatregelen leek het een 'koud kunstje’. De brug kan na de renovatiewerkzaamheden weer jaren vooruit.

Uitvoeringscoördinator Marcel van Vliet vertelt meer over de dag.

Opbouw van werkzaamheden Montfoortbrug

‘Om 6.00 uur 's ochtends startten de werkzaamheden nog voor het daglicht zichtbaar was’, begint Van Vliet. ‘Alle collega’s waren vroeg op hun plaats.’ De dag trapte af met het inzetten van de voorbereide verkeersmaatregelen. 'We maakten de route vrij waarlangs we de hijskraan aanvoerden en we de brugdelen moesten vervoeren. We zetten omleidingen in en het parkeerverbod ging in.'

Vervolgens bouwden de medewerkers, in opdracht van aannemer VolkerWessels, de felblauwe hijskraan met veel aandacht op. ‘Dit was een flinke uitdaging, vanwege de zeer beperkte ruimte op en om de brug’, licht Van Vliet toe. ‘Zo paste de hijskraan maar net op de krappe weg tussen de aangrenzende huizen en bomen in.’

Het verloop van de hoogtepunten

Het optillen van het brugwachtershuisje was de eerste mijlpaal van de dag. ‘Die hebben we voorzichtig losgemaakt en opgetild’, vertelt de uitvoeringscoördinator verder. ‘Het historische bouwwerk heeft geen functie meer voor de bediening van de brug. Het is voorzichtig opgetild en vervoerd naar de Gemeentewerf.’ Initiatiefnemers van de stichting Hugo Kotestein willen samen met de gemeente Montfoort en in overleg met Rijkswaterstaat een nieuwe bestemming vinden voor het huisje en dit (laten) opknappen.

Als tweede stonden de 2 brugdelen van de historische draaibrug Montfoort op de agenda. ‘De hijskraan hees succesvol achtereenvolgens de 2 brugdelen van zijn plaats’, vertelt Van Vliet trots. ‘We hebben vervolgens de brugdelen, onder begeleiding van 2 zware vrachtwagens, naar een loods in Gorinchem gebracht waar de renovatie plaatsvindt.’

Afsluiting

In de namiddag zijn alle materialen zoals hekken en de grote hijskraan aan de kant van het IJsselplein weer opgeruimd en gedemonteerd. ‘Om 18.00 uur was het werk helemaal klaar, volledig volgens planning’, blikt Van Vliet terug. 

Wekenlange voorbereidingen kwamen samen op deze ene dag, en dat was te zien. De werkzaamheden gingen goed, onder toeziend oog van belangstellende inwoners van Montfoort. Ook keken er ruim 1000 mensen mee vanuit huis of onderweg via de livestreamverbinding. ‘Het team kijkt tevreden terug op deze bijzondere dag’, sluit Van Vliet af. 

Bent u benieuwd naar de videoregistratie van het uithijsen van het brugwachtershuisje en de 2 brugdelen in Montfoort? Kijk dan op de projectpagina Hollandsche IJssel: groot onderhoud aan draaibrug Montfoort.