Nieuwsbericht

Zuidasdok gunt EQUANS verplaatsing bediening Schinkelbruggen

Gepubliceerd op: 8 maart 2022, 17.54 uur - Laatste update: 28 februari 2023, 10.28 uur

In de komende jaren breidt Zuidasdok, met de verbreding van de A10 Zuid, het aantal bruggen over de Schinkel uit. Om ruimte te maken moeten 2 bedieningstorens wijken en de bediening worden verplaatst.

EQUANS gaat de bediening van de Schinkelbruggen verplaatsen.

Tijdwinst

Op dit moment worden de bruggen nog bediend vanuit de bedieningstorens. In opdracht van Zuidasdok gaat technisch dienstverlener EQUANS de huidige bediening van de bruggen over de Schinkel verplaatsen naar een tijdelijke bedienlocatie naast de Nieuwe Meersluis. De huidige bedieningstorens zijn dan niet meer nodig. De bruggen blijven ondertussen wel functioneren.

Beide bedieningstorens zijn ontmanteld vóór de start van de aanpassing van knooppunt De Nieuwe Meer. Dat levert tijdwinst op. De verplaatsing van de bediening start naar verwachting in het najaar van 2022.

Technisch en complex

De werkzaamheden zijn vooral technisch van aard, daardoor complex en vergen een goede afstemming met alle eigenaren van de 5 bruggen en de Nieuwe Meersluis. Zuidasdok werkt daarom nauw samen met Rijkswaterstaat voor de 2 A10-bruggen, met ProRail voor de 2 spoorbruggen, met GVB voor de metrobrug, met Waternet voor de bediening van de bruggen en met de gemeente Amsterdam als eigenaar van de Nieuwe Meersluis.

Staande Mastroute

De Schinkelbruggen maken onderdeel uit van de Staande Mastroute, een doorgaande vaarweg voor de beroepsvaart en zeilschepen die van Zeeland via het IJsselmeer naar de Eems in de provincie Groningen loopt. De bruggen moeten dus altijd open kunnen, ook als we aan de bruggen of de bediening gaan werken.

Schinkelbrug in de toekomst

Nadat Zuidasdok de A10 heeft verbreed, krijgt de automobilist al in het knooppunt De Nieuwe Meer de keuze uit rijstroken voor bestemmingsverkeer en voor doorgaand verkeer. De Schinkelbrug bestaat dan uit 8 beweegbare bruggen. De huidige bedientorens hebben dan plaats gemaakt voor de nieuwe bruggen en de bediening vindt dan op afstand plaats door Waternet.

De werkzaamheden maken deel uit van de reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer. De aanbesteding van dat contract loopt nu nog en wordt naar verwachting eind 2022 gegund. Het project knooppunt De Nieuwe Meer is onderdeel van Zuidasdok, ontsluit en maakt een betere doorstroming op de A10 Zuid mogelijk.