Nieuwsbericht

Verwijderen zieke en dode bomen A27; afrit Hagestein (27) richting Gorinchem

Gepubliceerd op: 4 maart 2022, 16.31 uur

Rijkswaterstaat heeft vanaf donderdagavond 3 maart 2022 om 22.30 uur uit veiligheidsoverwegingen de afrit Hagestein (27) op de snelweg A27 richting Gorinchem afgesloten, in verband met het verwijderen van zieke en dode bomen.

De bomen die verwijderd worden, verkeren in dusdanig slechte conditie dat ze een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid.

Afsluiting A27

Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingsroutes en extra reistijd die kan oplopen tot 20 minuten. De afsluiting gaat waarschijnlijk 4 tot 5 dagen duren. Een tekstkar geeft ter plekke de omleidingsroute aan.

Verkeer wordt omgeleid via A27 af- en oprit Lexmond (26).

Werkzaamheden

Het gaat voornamelijk om essen die zijn aangetast door de essentaksterfte. Ze bevatten veel dood hout wat het risico op omvallen en afgebroken takken op de snelwegen verhoogt. Voor de verwijderde solitaire bomen geldt een herbeplantingsplicht.

Herbeplanting

Er worden verschillende soorten nieuwe bomen geplant om zo de kans op mogelijke ziektes te verminderen. Herbeplanting vindt op dezelfde locatie plaats waar de solitaire bomen zijn verwijderd. Lukt dat niet, dan wordt naar alternatieve locatie in de nabije omgeving gezocht. De herbeplanting van de bomen dient uiterlijk 3 jaar na het verwijderen van de bomen te zijn uitgevoerd.

Essentaksterfte

Essentaksterfte doet zich op grote schaal voor. De es wordt overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door deze ziekte. De impact daarvan is groot. Inmiddels is 80% van alle essen in Nederland aangetast. Essentaksterfte is een zeer besmettelijke en agressieve schimmelziekte waarvan veel bomen niet herstellen. Aangetaste essen kunnen spontaan omvallen.

Meer informatie

Bel voor meer informatie over de werkzaamheden met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).