Nieuwsbericht

Veiligheid telt

Gepubliceerd op: 8 maart 2022, 09.05 uur

Van 7 maart tot en met 14 april 2022 start Rijkswaterstaat met de jaarlijkse telling vervoer gevaarlijke stoffen. Rijkswaterstaat heeft als wegbeheerder een onderzoeksplicht vanuit de Wet vervoer gevaarlijke stoffen (Wvgs).

Met behulp van mobiele camera’s wordt langs een aantal rijkswegen in Nederland het transport van gevaarlijke stoffen geteld. Je kan bij gevaarlijke stoffen denken aan brandbare vloeistoffen en gassen, zoals benzine, diesel en LPG.

Hoewel de kans op ongelukken tijdens het vervoer van gevaarlijke stoffen in Nederland zeer klein is, kan het risico op een incident of een ongeval voor onrust zorgen bij de inwoners van gemeenten waar het vervoer van gevaarlijke stoffen doorheen gaat.

Basisnet

Het Basisnet is een landelijk aangewezen netwerk voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Dit betreft met name rijkswegen. Voor elke weg die behoort tot het Basisnet is een risicoplafond vastgesteld. De risicoplafonds zijn het resultaat van een afweging tussen de belangen van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de wegen en de veiligheid van omwonenden.

Hoe meer bebouwing en hoe meer mensen er wonen en werken, hoe groter het risico. Het risicoplafond wordt uitgedrukt als afstanden vanaf de weg tot aan een berekende grens in de omgeving. Op basis van de resultaten van de tellingen wordt er door Rijkswaterstaat getoetst of het vervoer van gevaarlijke stoffen binnen de gestelde risicoplafonds blijft.

Oranje borden

Het is voor vervoerders van gevaarlijke stoffen verplicht om achterop het voertuig een oranje bord te bevestigen met codes die aanduiden welke stoffen zij vervoeren. Tijdelijk geplaatste mobiele camera’s maken alleen opnames van de specifieke oranje bebording op tankauto’s.

Privacy tellingen

Er worden geen kentekens, bedrijfsgegevens of andere privacygevoelige gegevens geregistreerd of vastgelegd. De camerabeelden worden vernietigd zodra de resultaten uit de tellingen bekend zijn. Luister ook de podcast over hoe Rijkswaterstaat omgaat met de normale verkeerscamera’s.

Tellingen wegen gevaarlijke stoffen

De tellingen met de camera’s vinden jaarlijks plaats tijdens 2 telperioden, namelijk de maanden maart tot en met mei en september tot en met november. Per jaar telt Rijkswaterstaat op 55 tot 60 weglocaties in beide rijrichtingen. Zo zijn na 5 jaar alle wegen waarover gevaarlijke stoffen vervoerd mogen worden, geteld.

Per locatie worden gedurende 1 of 2 weken continu camerabeelden opgenomen. Rijkswaterstaat is als wegbeheerder alleen verantwoordelijk voor het inzichtelijk maken van de omvang van het vervoer van gevaarlijke stoffen. De minister is verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen indien er sprake is van (dreigende) overschrijding van de risicoplafonds.