Werkzaamheden

Bomen langs A16 bij Zevenbergschen Hoek worden preventief verwijderd

Gepubliceerd op: 2 maart 2022, 14.33 uur

Rijkswaterstaat gaat circa 200 bomen preventief verwijderen langs de snelweg A16 ter hoogte van Zevenbergschen Hoek. De werkzaamheden zijn maandag 28 februari 2022 gestart en duren naar verwachting 2 weken.

De bomen worden preventief verwijderd omdat ze groeien op een grondlichaam dat gevuld is met as uit afvalverbrandingsinstallaties (AVI-bodem-as). Dit materiaal is ingepakt middels een beschermende kunststoffolie. Met het preventief verwijderen van de bomen wordt beschadiging van deze folieconstructie door te diep groeiende boomwortels voorkomen.

Schade aan de beschermende folie kan lekkages veroorzaken, waardoor de bodem-as in het grond- of oppervlaktewater terecht kan komen. Momenteel is er geen reden om aan te nemen dat de beschermende folie is beschadigd en is er geen acute dreiging van lekkage. De analyses van de grondwatermonsters geven geen aanleiding tot ongerustheid. Dit wordt geregeld gemonitord.

Bomen herplanten

De 200 preventief verwijderde bomen worden gecompenseerd via herplant. Een geschikte locatie hiervoor is nog niet vastgelegd. Rijkswaterstaat bekijkt samen met de provincie Noord-Brabant wanneer en op welke locatie de herplant plaatsvindt. Binnen 3 jaar moet de herplant zijn uitgevoerd.

Om de grond op de locatie waar de bomen nu groeien op een milieuveilige manier te beheren, komen er geen bomen of struiken meer terug.

Mogelijke geluidshinder

De werkzaamheden worden overdag uitgevoerd, tussen 07.00 en 16.00 uur. Er worden onder meer motorzagen ingezet. Daardoor kan geluidshinder ontstaan. Rijkswaterstaat doet er alles aan om de hinder zoveel als mogelijk te beperken. Omwonenden zijn via een brief geïnformeerd.

Weersgevoelige werkzaamheden

Onderhoudswerkzaamheden zijn weersgevoelig. Wanneer het bijvoorbeeld te hard waait, kunnen de werkzaamheden mogelijk geen doorgang vinden en worden ze opnieuw ingepland.

Meer informatie?

Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden? Dan kunt u bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).