Werkzaamheden

Bomenkap op verzorgingsplaatsen langs A28

Gepubliceerd op: 8 februari 2022, 13.23 uur

Vanaf 14 februari 2022 kapt Rijkswaterstaat circa 220 populieren op 3 verzorgingsplaatsen langs de A28, te weten Lageveen, De Panjerd en Zijerveen.

Door de gevorderde leeftijd van de bomen zijn de toppen van de bomen verzwakt. Dit wordt ook wel takbreuk genoemd. Dat, in combinatie met harde wind, vormt een veiligheidsrisico voor de bezoekers van de verzorgingsplaatsen. Snoeiwerkzaamheden aan de bomen hebben niet kunnen voorkomen dat de bomen gebreken gingen vertonen.

Meer informatie bomenkap

Op de volgende data en locaties worden de bomen gekapt:

  • Verzorgingsplaats Zijerveen, week 7, start 14 februari – circa 43 bomen
  • Verzorgingsplaats Lageveen, week 8 en 9, start 21 februari – circa 92 bomen
  • Verzorgingsplaats De Panjerd, week 9 en 10, start 28 februari – circa 86 bomen

Ter plaatse wordt door een boomdeskundige gekeken naar de staat van de bomen, waardoor er meer of minder populieren worden gekapt.

Gevolgen voor het verkeer

De verzorgingsplaatsen worden tijdens de werkzaamheden gedeeltelijk afgesloten voor al het verkeer. Een verkeersregelaar zal het aanwezige verkeer over de juiste banen leiden. De pomp en de rest van de verzorgingsplaats wordt 1 nacht afgesloten. Het Fastned station wordt meerdere dagen afgesloten.

Wat wordt er met het hout gedaan?

Takken en kleinere stammen worden ter plaatse versnipperd. De overige dikke stammen worden afgevoerd naar een erkende verwerker. Deels wordt het hout duurzaam ingezet voor de biomassa.

Geen compensatie bomenkap

Er zijn regels en wetten omtrent het kappen van bomen. Volgens de Wet Natuurbescherming zijn populieren uitgezonderd van een herplantplicht. Op de verzorgingsplaatsen worden daarom geen nieuwe bomen geplant. Gezien de bomen en beplantingen die op de terreinen overblijven, is de ingreep landschappelijk verantwoord.