Nieuwsbericht

Olievogeloefening op het strand van Westkapelle

Gepubliceerd op: 4 november 2021, 16.34 uur - Laatste update: 8 december 2022, 11.04 uur

Op het strand bij Westkapelle worden op dinsdag 9 november 2021 ‘olievogels’ gevangen. De slachtoffers zijn niet echt: de reddingsactie is een oefening die door Rijkswaterstaat is georganiseerd.

Doel van de oefening is om een Kust Verzamel Punt te testen, hoe deze efficiënt kan worden ingericht om als coördinatiepunt te kunnen dienen bij een ramp waar mogelijk honderden vogels aanspoelen. Tijdens de oefening wordt het zoeken, vangen en verzamelen met vogels op een realistische manier gesimuleerd.

De oefening is onderdeel van het Nederlandse rampenplan voor olie besmeurde vogels, de Samenwerkingsregeling Besmeurde Vogels (SBV). De regeling beschrijft alle noodzakelijke en vitale functies, de processtappen en de opschalingsniveaus die nodig zijn om, indien nodig, op grote schaal gestrande olievogels hulp te bieden. De Stichting Olievogelopvang Nederland (SON-Respons) werkt samen met Rijkswaterstaat bij olie incidenten waar grote aantallen zee- of kustvogels bij betrokken zijn. SON-Respons bereidt partijen voor op hun rol door het geven trainingen en oefeningen.

Miljoenen zee- en kustvogels

Langs de Noordzeekust, in de Waddenzee en in de Zeeuwse Delta, verblijven, foerageren, broeden, passeren of overwinteren naar schatting 10 tot 12 miljoen zee- en kustvogels Een vervuilingsprobleem op zee of in deze kustwateren kan betekenen dat grote aantallen zeevogels in de problemen raken en zowel levend als dood op de Nederlandse kust gaan aanspoelen. Incidenten uit het verleden laten zien dat door wind en stromingen tientallen tot honderden vogels per dag of dagen op delen van de kust kunnen aanspoelen.

Oliebestrijding bij calamiteiten

Rijkswaterstaat neemt verschillende maatregelen om goed voorbereid te zijn op olierampen. Langs de kust en de binnenwateren staat materiaal om olievlekken te verwijderen strategisch verspreid. Jaarlijks doen schepen van Rijkswaterstaat mee aan olieverontreiniging op de Noordzee en de Westerschelde. Nederland heeft afspraken gemaakt met België, Duitsland en Denemarken om elkaar met oliebestrijdingsmaterieel te helpen bij een grote ramp op de Noordzee of de Westerschelde.