Nieuwsbericht

Najaar 2021 groenonderhoud langs snelwegen Zuid-Holland

Gepubliceerd op: 10 november 2021, 17.50 uur - Laatste update: 24 december 2021, 16.36 uur

Om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties met omvallende bomen ontstaan worden er deze herfst (2021) populieren en essen verwijderd op verschillende locaties langs de A12, A13, A20 en A44 in Zuid-Holland.

Bij het verwijderen van bomen maakt Rijkswaterstaat altijd een zorgvuldige afweging tussen natuurbeheer en verkeersveiligheid. Voor alle bomen die we verwijderen, worden nieuwe bomen teruggeplant.

Essentaksterfte

De populieren die we verwijderen zijn oud, waardoor ze steeds vatbaarder zijn voor schimmels en parasieten. Populieren verrotten van binnenuit. Hierdoor is er een groot risico op het afbreken van takken of zelfs hele boomkronen, ook bij bomen die er op het oog gezond uitzien. De essen die we verwijderen zijn aangetast door essentaksterfte.

Essentaksterfte doet zich in Nederland op grote schaal voor. Inmiddels is 80% van alle essen in Nederland aangetast door deze agressieve schimmelziekte. De impact van de ziekte is groot, door de schimmels bevatten de bomen veel dood hout wat het risico op het afbreken van takken verhoogt of zelfs omvallen verhoogt. De bomen die dit najaar verwijderd worden, verkeren in dusdanig slechte conditie dat ze een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid.

Nieuwe bomen planten

Na het verwijderen van de bomen wordt in de winterperiode voor elke verwijderde boom een nieuwe boom teruggeplant. Door verschillende soorten bomen van verschillende leeftijden terug te planten, zorgen we ervoor dat de bosgebieden in beheer van Rijkswaterstaat toekomstbestendig worden en optimaal bijdragen aan koolstofvastlegging, klimaatadaptatie, biodiversiteit en landschappelijke kwaliteit. Dit doen we samen met onze gebieds- en ketenpartners.