Nieuwsbericht

Start verwijderen bomen langs A16 in Breda

Gepubliceerd op: 17 september 2021, 17.44 uur

Rijkswaterstaat gaat 150 bomen verwijderen langs de westzijde van de snelweg A16 in Breda ter hoogte van toe- en afrit Breda. De werkzaamheden starten maandag 20 september 2021 en zijn naar verwachting 24 september 2021 afgerond.

De bomen worden verwijderd omdat ze groeien op een grondlichaam dat gevuld is met as uit afvalverbrandingsinstallaties (AVI-bodem-as). Dit materiaal is ingepakt met een beschermende kunststof folie. Met het verwijderen van de bomen wordt beschadiging van deze folieconstructie door te diep groeiende boomwortels voorkomen. 

Schade aan de beschermende folie kan lekkages veroorzaken. Waardoor de bodem-as in het grond- of oppervlaktewater terecht kan komen. Momenteel is er geen reden om aan te nemen dat de beschermende folie is beschadigd en is er geen acute dreiging van lekkage. De analyses van de grondwatermonsters geven geen aanleiding tot ongerustheid. Dit wordt regelmatig gemonitord.

Bomen herplanten

De 150 verwijderde bomen worden gecompenseerd door herplant. Een geschikte plek is nog niet vastgelegd. Rijkswaterstaat bekijkt samen met de provincie Noord-Brabant of dit jaar nog kan worden gestart met de herplant. Uiteindelijk moet binnen 3 jaar de herplant zijn uitgevoerd.

Om de grond op de locatie waar de bomen nu groeien op een milieuveilige manier te beheren, komen er geen bomen of struiken meer terug. Wel wordt er een gevarieerd gras- en bloembed ingezaaid.

Werkzaamheden eerder dit jaar stilgelegd

De werkzaamheden om de begroeiing te verwijderen waren in februari van dit jaar al gestart, maar zijn destijds na een dag stilgelegd omdat er in de voorbereiding geen melding was gedaan bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Terwijl dit wel noodzakelijk was. De vereiste procedures zijn nu doorlopen en er is toestemming verleend voor het verwijderen van de bomen en overige begroeiing.