In beeld

Nachtelijk onderhoud aan portalen op de snelweg A1

Gepubliceerd op: 23 juli 2021, 15.35 uur

Deze zomer voert Rijkswaterstaat onderhoud uit aan de portalen op de snelweg A1 tussen knooppunt Muiderberg en knooppunt Eemnes. De werkzaamheden vinden in de avond en nacht plaats om verkeershinder zoveel mogelijk te beperken.

Logistieke dans, minimale hinder

In totaal worden er 15 portalen onderhouden. Daar komt het één en ander bij kijken: We leiden het verkeer naar 1 rijstrook en richten het werkvak in. De techniek in de schakelkast wordt afgekoppeld, een kraan verwijdert de dwarsligger (waar de matrixborden aan hangt) en de A-poten worden van hun verankering getakeld. Al dit werk gebeurt in een strakke logistiek dans, waardoor de weggebruiker alleen bij het uithijsen een paar minuten stil komt te staan. Hoe dat eruit ziet, zie je in de fotoserie.

Op transport en opknappen

De portalen gaan vervolgens op transport en worden in Zeeland opgeknapt. De coating en eventueel oxidatie stralen we eraf en binnen vier uur daarna gaat de eerste nieuwe laag verf erop, dit om zogenaamde ‘vliegroest’ voor te zijn. Kabels worden vervangen en kabelgoten gereinigd.

Bij het terugplaatsen sluiten we de matrixborden en eventuele camera’s weer aan op de schakelkast en test de verkeerscentrale alle techniek. Als alles naar behoren werkt, ruimen we het werkvak op en kunnen de portalen weer vele jaren mee.

Zie ook