Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat werkt samen met partners aan de warmtetransitie

Gepubliceerd op: 31 mei 2021, 12.27 uur - Laatste update: 2 juni 2021, 16.05 uur

In het klimaatakkoord heeft Nederland afgesproken dat we in 2050 aardgasvrij zullen zijn. Voor deze warmtetransitie zijn verschillende andere warmtebronnen in beeld. Rijkswaterstaat als beheerder van de grote rivieren kan hier een bijdrage aan leveren door warmte uit het rivierwater in te zetten als duurzame warmtebron. Daarmee kan 30% van de woningen aardgasvrij verwarmd worden.

Rijkswaterstaat onderzoekt samen met energiebedrijf Alliander in het project Warmte uit Water hoe we de water- en energiewereld kunnen koppelen om te komen tot een oplossing voor de warmtetransitie. Daarbij zetten we thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) in als een alternatieve, duurzame bron van warmte voor woningen in Nederland.

Samenwerken met verschillende partners

Steeds duidelijker wordt dat er niet één partij is die de warmtetransitie alleen kan realiseren. We kunnen het alleen samen vormgeven en een nieuwe blauwdruk maken. Daarbij spelen naast waterbeheerders en netbeheerders ook gemeenten, woningcorporaties, particuliere huiseigenaren, bedrijven die energie kunnen produceren en leveren een rol. Al die verschillende partijen starten vanuit verschillende belangen en ambities.

Om een eerste stap naar een breed, landelijk toepasbaar concept voor TEO te zetten, zijn Rijkswaterstaat en Alliander bijvoorbeeld aangeschoven bij een project in Zutphen. Daarbij hebben we samen een heel traject doorlopen om de ambities en belangen goed op elkaar af te stemmen. Dat heeft onlangs geresulteerd in de ondertekening van een intentieverklaring door alle partners. Dit gaat het project in Zutphen verder helpen en dient als voorbeeld voor andere projecten.

*Muziek speelt* Beeldtekst: Warmte uit Water. Voiceover: Het project Warmte uit Water is een co-creatieve samenwerking tussen Rijkswaterstaat en Alliander en heeft als doel om de sectoren Water en Energie in de praktijk met elkaar te verbinden door het ontwikkelen van een opschaalbaar en herhaalbaar TEO-concept. Beeldtekst: Zutphen proeflocatie Warmte uit Water. Voiceover: Waarbij TEO staat voor Thermische Energie uit Oppervlaktewater. Henk Looijen – senior-adviseur vernieuwingen Rijkswaterstaat: Rijkswaterstaat heeft de duurzame leefomgeving hoog in het vaandel. We zijn beheerder van de grote wateren in Nederland en daar zit heel veel thermische energie in. In het project Warmte uit Water treden we buiten de traditionele beheerdersrol en oefenen we in de praktijk als proactief vergunningverlener. We verwachten een toename van de initiatieven die gebruik willen maken van de warmte uit het rijkswater. Die willen we helpen binnen de randvoorwaarden van scheepvaart, waterveiligheid en natuurlijk ecologie. Met dit project, Warmte uit Water, laten we zien als beheerder dat we actief willen samenwerken. *Muziek speelt* Celina Kroon – innovatiemanager Alliander: Alliander staat als netwerkbedrijf voor een betrouwbare en betaalbare energievoorziening. De komende jaren worden 1,5 miljoen woningen aardgasvrij gemaakt. Daarom ontwikkelen we samen met partners concrete oplossingen voor het duurzaam verwarmen van gebouwen en woningen in Nederland. Daarbij kijken we integraal naar het energiesysteem. Individuele oplossing met warmtepompen zorgen voor extra belasting op het elektriciteitsnetwerk. Daarom zijn we voorstander van collectieve systemen, zodat duurzame bronnen als warmte uit oppervlaktewater kunnen worden benut en dat nodige netverzwaringen en maatschappelijke kosten kunnen worden voorkomen. Voiceover: Warmte uit Water stimuleert de samenwerking van partijen binnen de warmteketen. Samen brengen we de energietransitie verder. Beeldtekst: Samen brengen we de energietransitie verder. Beeldmerk Rijkswaterstaat, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verschijnt in beeld. Beeldtekst: Een productie van Rijkswaterstaat in samenwerking met Alliander. Logo Alliander verschijnt in beeld. Beeldtekst: Copyright 2021.