Energieneutraal kantoor in Rijswijk

Het Rijkswaterstaatgebouw in Rijswijk functioneert als testomgeving voor duurzame en innovatieve energiesystemen.

Het Rijksvastgoedbedrijf onderzoekt daar technologieën, die het energieverbruik van een kantoor verminderen én tegelijkertijd het comfort van de gebruiker verbeteren. Succesvolle innovaties gebruiken we bij de inrichting van andere gebouwen van de Rijksoverheid.

Energieneutraal gebouwde omgeving in 2050

De Europese Unie koerst met zijn beleid af op een volledig energieneutraal gebouwde omgeving in 2050. Om dit te bereiken, stelt de EU dat nieuwbouw vanaf 2021 (bijna) energieneutraal moet zijn. Voor overheidsgebouwen geldt deze eis zelfs al vanaf 2019. 

Het omschakelen van gebouwen met fossiele brandstof naar gebouwen met duurzame energie, vraagt om een andere manier van denken over gebouwen en energiesystemen. Daarom onderzoeken we innovatieve oplossingen.

Groene Technologieën 3.0

Het Programma Groene Technologieën 3.0 is gericht op duurzame innovaties die het energieverbruik van een kantoor verminderen en tegelijkertijd het comfort van de gebruiker verbeteren. Het Rijkswaterstaatgebouw aan de Lange Kleiweg in Rijswijk is als testomgeving uitgekozen. 

Zo kunnen we innovaties in de praktijk testen en laten zien dat energieneutraal bouwen en renoveren mogelijk is. In het animatiefilmpje laten we zien hoe we de testomgeving hebben ingericht.

Kantoor Rijswijk

Monitoren 4 systemen

In de testomgeving kunnen we verschillende nieuwe innovaties integraal onderzoeken. Hoe werkt bijvoorbeeld de combinatie van verschillende innovaties? In de testomgeving monitoren we 4 zogenaamde systemen:

  • Internet of Things
  • klimaat
  • licht
  • actieve gevel

Licht en klimaat worden afzonderlijk getest, maar ook in combinatie met elkaar als het gaat over werkplekcomfort. De onderste verdieping gebruiken we als referentieverdieping.

Om een energieneutraal gebouw te creëren, voegen we slimheid aan het gebouw toe

Toevoeging van monitoring en communicatie

Om een energieneutraal gebouw te creëren, voegen we slimheid aan het gebouw toe. Dit bestaat uit monitoren en communiceren. We monitoren onder meer het energieverbruik, de luchtvochtigheid, de temperatuur en het licht en geluid. 

Alle apparaten moeten met elkaar in verbinding staan om voor de gebruiker zo comfortabel mogelijke werkomstandigheden te maken. Dit noemen we ook wel het Internet of Things.

Werkplekzoeker: een slimme applicatie

Een voorbeeld hiervan is de mobiele werkplekzoeker; een applicatie die ons helpt om slimmer te werken en het kantoor efficiënt te gebruiken. De tool is gebaseerd op een (3D)-kaart van het gebouw en geeft de beschikbare werkplekken en het comfort van de type werkplek aan.

Klimaat

Phase Change Materials (PCM)

In het plafond op de 7e etage integreren we Phase Change Materials (PCM); een materiaal dat warmte opneemt en afgeeft door faseverandering. Als de temperatuur in het gebouw stijgt, neemt het materiaal de warmte op. Zo blijft de temperatuur in de ruimte constant. 

Als de temperatuur daalt, staat het materiaal de warmte weer af. Hierdoor kunnen we de ruimte verwarmen zonder dat dit extra energie kost.

Klimaatstoelen op verschillende etages

Op verschillende etages hebben we klimaatstoelen geplaatst. Met deze stoelen kun je het klimaat per werkplek conditioneren door ventilatie- en verwarmingselementen die in de stoel zijn verwerkt. 

Zo kan de temperatuur in de ruimte lager blijven en het comfort verbeteren: medewerkers kunnen individueel hun voorkeuren bepalen.

Drie jaar testen van de duurzame innovaties

De komende 3 jaar testen we de duurzame innovaties binnen het gebouw van Rijkswaterstaat. Bij een geslaagde test, rollen we de resultaten uit binnen andere gebouwen van de Rijksoverheid.