5 tips voor veilig varen op de rijksvaarwegen

Met mooi weer wordt het weer druk op het water. Varen met een klein schip tussen de grote beroepsvaart kan voor spannende en soms onveilige situaties zorgen. Als u als recreatieschipper de volgende 5 tips opvolgt, maakt u veilig en met plezier gebruik van de grotere rivieren, wateren en kanalen.

Tip 1: Houd stuurboordwal

(Beeldtitel: Veilig varen: tips voor de recreatievaart. Beeldtekst: Tip 1: Houd zo veel mogelijk stuurboordwal. Tjeerd Zijlstra:) LEVENDIGE MUZIEK TJEERD ZIJLSTRA: Veilig varen betekent stuurboordwal houden. Net als op de weg geldt op het water ook: zo veel mogelijk rechts aanhouden. Dit noemen we 'stuurboordwal'. (Een boot vaart op een brug af.) Op grote wateren scheiden we de recreatievaart vaak van de beroepsvaart door middel van een recreatiegeul. Je herkent deze geul aan de rood-wit of de groen-wit gestreepte boeien rechts van het hoofdvaarwater. Als er zo'n recreatiegeul is, gebruik deze dan ook. DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN EBT DAN WEG (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? www.rijkswaterstaat.nl/recreatievaart. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2016.)

Het is belangrijk om zoveel mogelijk rechts te varen. Zo kunnen schepen elkaar veilig passeren. Een groot schip kan niet direct vaart minderen of uitwijken. Pas daarom uw koers en snelheid aan. Maak indien aanwezig gebruik van de speciale recreatiegeulen. U herkent ze aan de rood-wit en groen-wit gestreepte markering aan de zijkant van de vaarweg. Veilig oversteken? Maak gebruik van de knooppuntenboekjes van Varen doe je Samen.

Tip 2: Vermijd de dode hoek

(Beeldtitel: Veilig varen: tips voor de recreatievaart. Beeldtekst: Tip 2: Houd rekening met de dode hoek van de beroepsvaart. Tjeerd Zijlstra:) LEVENDIGE MUZIEK TJEERD ZIJLSTRA: Veilig varen betekent altijd de dode hoek vermijden van grote schepen. De kapitein van een groot schip heeft soms wel een dode hoek van meer dan 350 meter voor z'n schip. Als je dus vlak voor zo'n schip vaart of het kruist dan kan de kapitein jou niet zien. Kijk dus regelmatig achterom en zorg dat je de stuurhut van het grote schip altijd ziet. Dan ziet de kapitein jou ook. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? www.rijkswaterstaat.nl/recreatievaart. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2016.) DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN STOPT DAN

Vaar niet te dicht voor (grote) schepen uit en kijk regelmatig opzij en achterom. De dode hoek van een binnenvaartschip kan soms wel 350 m lang zijn! Vuistregel: als u de stuurhut van het schip niet kunt zien, kan de schipper u ook niet zien.

Tip 3: zorg voor zicht rondom

(Beeldtitel: Veilig varen: tips voor de recreatievaart. Beeldtekst: Tip 3: Zorg dat je rondom voldoende zicht hebt. Tjeerd Zijlstra:) LEVENDIGE MUZIEK TJEERD ZIJLSTRA: Veilig varen betekent zorgen voor voldoende zicht rondom als je het schip bestuurt. (Hij zit in een stuurhut.) Let er dus op dat je zicht niet wordt belemmerd door bijvoorbeeld zeilen of andere opvarenden en hou de ramen van je stuurhut vrij. Op die manier kun je de situatie op het water steeds goed overzien. (Hij vaart door een haven. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? www.rijkswaterstaat.nl/recreatievaart. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2016.) DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN STOPT DAN

Zorg dat u rondom zicht hebt. Vermijd obstakels zoals zeilen en masten, houd ramen van de stuurhut vrij en zorg ook dat mede-opvarenden het zicht niet blokkeren.

Tip 4: Ken de vaarregels

(Beeldtitel: Veilig varen: tips voor de recreatievaart. Beeldtekst: Tip 4: Ken de vaarregels. Tjeerd Zijlstra:) LEVENDIGE MUZIEK TJEERD ZIJLSTRA: Veilig varen betekent het kennen van de vaarregels. Een van de basisvaarregels is dat grote schepen voorrang hebben op kleine schepen. (Een man op een bootje zwaait.) Het is ook belangrijk dat je weet wat de borden langs het water betekenen net zoals boeien en tekens. (Hij loopt over een varende boot.) Zorg dat je uitrusting aan boord in orde is. De mobiel verkeersleiders van Rijkswaterstaat geven voorlichting maar handhaven ook als het nodig is. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? www.rijkswaterstaat.nl/recreatievaart. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2016.) DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN STOPT DAN

Ook op het water gelden regels. Zorg dat u die kent voordat u het water op gaat. Zorg ook dat u weet wat boeien, borden en tekens betekenen. Onze mobiel verkeerleiders geven voorlichting en waarschuwingen, maar handhaven ook als dat nodig is. Op de website Varen doe je Samen leest u meer over de regels die op het water gelden.

Tip 5: Ga voorbereid het water op

(Beeldtitel: Veilig varen: tips voor de recreatievaart. Beeldtekst: Tip 5: Bereid je reis goed voor. Tjeerd Zijlstra:) LEVENDIGE MUZIEK TJEERD ZIJLSTRA: Veilig varen betekent goed voorbereid het water opgaan. Bekijk eerst het weerbericht en bijvoorbeeld de getijden en de stroomsnelheden. Informeer jezelf over de actuele situatie onderweg waar je rekening mee moet houden, zoals stremmingen. Moet je door een sluis of een brug, check dan de tijden. Niet overal worden bruggen en sluizen 24 uur per dag bediend. U vindt alle actuele informatie op vaarweginformatie.nl. (Hij vaart weg in een geel met grijze boot. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? www.rijkswaterstaat.nl/recreatievaart. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2016.) DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN STOPT DAN

Ga goed voorbereid de vaarweg op: hoe is het weer? Zijn er geplande of ongeplande stremmingen? Op welke tijden worden de sluizen en bruggen bediend? Al deze informatie staat op de website Vaarweginformatie. Schippers kunnen ook gebruik maken van de app RiverGuide, die vaarweggebruikers tijdens de vaarreis informeert. Ook op de pagina Recreatievaart en de website Varen doe je Samen vindt u nuttige informatie voor de reisvoorbereiding.