Waterexpert Harold van Waveren
Waterexpert Harold van Waveren Blog

Help, de zeespiegel stijgt!

Rotterdam, 4 juni. Namens Rijkswaterstaat ben ik op de Gebiedsconferentie van het Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden. Om 15.15 uur betreedt Peter Kuipers Munnike het podium voor de aftrap van ons gezamenlijke optreden.

Met name de ijskappen hebben de warme aandacht van deze klimaatonderzoeker en weerman van het journaal. Hij zal zo uit de doeken doen wat de smeltende ijskappen betekenen voor de zeespiegel bij ons voor de deur. Ik mag na zijn betoog vertellen hoe wij daar als waterbeheerder mee omgaan.

Goed nieuws en slecht nieuws

Peter valt met de deur in huis: ‘Ik heb goed nieuws en slecht nieuws.’ Het slechte nieuws is dat onderzoek laat zien, dat het ijs op de Zuidpool veel sneller smelt dan gedacht. Dat smeltende water verspreidt zich over de aardbol en kan bij ons zorgen voor een zeespiegelstijging van wel 2 m aan het eind van deze eeuw!

Voorkomen is beter dan genezen.

Het goede nieuws is dat dit nog erg onzeker is. En vooral: dat we daar zelf invloed op hebben. Als we als samenleving de doelen van het klimaatakkoord van Parijs weten te halen, dan is in 2100 de temperatuur wereldwijd maximaal 2 graden gestegen. In dat geval stijgt de zeespiegel veel minder snel dan wanneer we maar blijven doorgaan met het uitstoten van broeikasgassen. Sterker, dan is de ijskap bij Antarctica misschien pas over 10.000 jaar weggesmolten. En hebben we in Nederland eind deze eeuw een zeespiegelstijging van ‘slechts’ 1 m of minder. Kortom: voorkomen is beter dan genezen!

Knap ingewikkeld

Rond 16.00 uur is het mijn beurt. Ik vertel hoe lastig het voor ons als waterbeheerder is om met deze onzekerheid om te gaan. Ook zonder opwarming van de aarde is het drooghouden van ons lage kikkerlandje al knap ingewikkeld. Of het poolijs nu snel of langzaam smelt, in ons werk moeten we rekening houden met een stijgende zeespiegel. Daarbij volgen we de huidige klimaatscenario’s, die tot nu toe uitgaan van een stijging van maximaal 1 m eind deze eeuw.

De Afsluitdijk gaan we binnenkort flink aanpakken.

Neem de renovatie van de ruim 75 jaar oude Afsluitdijk. Die gaan we binnenkort flink aanpakken zodat hij wéér minstens 75 jaar meekan. Of de bouw van de zeesluizen bij Terneuzen en IJmuiden (de grootste ter wereld). We renoveren en bouwen deze enorme waterwerken zo, dat ze in 2100 bestand zijn tegen een zeespiegelstijging van maximaal 1 m.

1000 keer

Hoe zorgvuldig we ook te werk gaan, dat is geen garantie voor succes. Komt Peters slechte scenario uit en smelt het poolijs heel snel, dan is de geplande renovatie van de Afsluitdijk nu al te laag ontworpen. In het gunstigste scenario hebben we tegen de tijd dat de ijskap bij Antarctica is weggesmolten, de Afsluitdijk al meer dan 1000 keer gerenoveerd.

cv-ketel

Eén ding is zeker, de zeespiegel stijgt, en dat gaat voorlopig nog wel even zo door. Dus nemen we bij Rijkswaterstaat onze maatregelen. En de tip van Peter Kuipers Munnike heb ik goed in mijn oren geknoopt: voorkomen is beter dan genezen. Ik moet thuis binnenkort mijn cv-ketel vervangen. Toch maar eens kijken of dat zonder gas kan.