Bescherming tegen het water

onderliggende pagina's

Bescherming tegen het water

Een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel en dat maakt ons kwetsbaar voor overstromingen. Bescherming tegen hoogwater is en blijft van levensbelang.

Rijkswaterstaat monitort waterstanden langs de kust, rivieren en meren. We waarschuwen tijdig voor stormen en hoge waterstanden, zodat waterbeheerders actie kunnen ondernemen voordat er echt gevaar dreigt. Als het nodig is, sluiten we de stormvloedkeringen.

Waterkeringen

Dijken, sluizen, dammen en andere waterkeringen houden water tegen en beschermen ons land zo tegen overstromingen. De bekendste waterkeringen zijn de 13 Deltawerken. Ze zijn Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater langs de kust.

Maatregelen

Nederland krijgt steeds meer water te verwerken: het regent vaker, de zeespiegel stijgt en rivieren moeten steeds meer water afvoeren. Daarom neemt Rijkswaterstaat verschillende maatregelen om overstromingen te voorkomen. Zo beschermen we het land tegen hoogwater.

Risico’s en gevolgen in kaart

Veiligheid Nederland in kaart

Het project Veiligheid Nederland in kaart (VNK2) analyseerde de overstromingsrisico's in Nederland. Eind 2014 is het project afgerond. Met de verworven inzichten kan de overheid gerichter maatregelen treffen om Nederland nóg beter te beschermen tegen overstromingen.

Overstroom ik?

Meer dan de helft van de Nederlanders woont in een gebied dat kan overstromen. Samen met andere waterbeheerders doet Rijkswaterstaat er alles aan om dit te voorkomen. Toch kan het een keer misgaan. Om het aantal slachtoffers en schade te beperken, is het belangrijk dat bedrijven en inwoners op zo’n moment weten hen te doen staat. Kijk daarom op de website van Overstroom ik? en voer uw postcode in. U ziet dan hoe hoog het water in uw buurt kan komen en wat u bij een dreigende overstroming zelf kunt doen: blijven, een droge plek in de buurt zoeken of het gebied verlaten?

Onze experts over 'Als de dijken breken'

Wat blijft er over van Nederland over als er zich opnieuw een watersnoodramp voltrekt? De EO zendt vanaf 5 november op NPO 1 de nieuwe zesdelige dramaserie ‘Als de dijken breken uit’. Na elke aflevering blikt één van onze experts op het gebied van waterveiligheid terug op de betreffende aflevering. Lees hier de verhalen van onze experts.

logo_als_de_dijken_breken_1280x640

Ons water

Stuur door